version française

een meervoudige beeldende kunst

De Mozambikaanse kunst verbindt verschillende stromingen waarin de westerse invloed in discussie treedt met een traditie, die al te vaak vervormd is uit liefde voor het vreemde. De onafhankelijkheid legde de artiesten een duidelijke scheidingslijn op. Het koloniale exotisme moet wijken voor de uitbeelding van de sociale realiteit, maar de Mozambikaanse artiest concentreerde zich meer op het uitdrukken van tragische ervaringen dan op politiek engagement. Hij wilde zijn eigen cultuur terugvinden en breken met het verleden, door de confrontatie met de armoede van een burgeroorlog aan te gaan.Toen de vrede was teruggekeerd, nam een nieuwe generatie zijn intrek in de Nucléo de Arte, opende nieuwe ateliers, voerde ambitieuze kunststromingen in.

tentoonstelling

kunst in Mozambique

kunstenaars

amigos

Op het eerste gezicht verschillen heel wat werken weinig van de moderne westerse productie, maar een oplettende blik laat ons toe de link te onderscheiden tussen een traditionele cultuur, een ambachtelijke praktijk en het verlangen naar de globalisering in de beeldende kunst. De mondialisering wekt bij ons een soms aarzelende voorliefde op voor de etniciteit, maar op de markten van Maputo kan men vaststellen, dat zelfs de artisanale productie niet in de folklore verankerd is. Vaak sluiten de ambachtelijke beeldhouwers, die zich gegroepeerd hebben in coöperatieve verenigingen, bij de stijl van beroemde artiesten aan: Ndlozi, Chissano drukken met hun stijl een stempel op zowel de marktkramen als de expositieruimtes…school maken betekent ook vrolijk en zonder complexen de grenzen tussen de kunst en de ambachten overschrijden. Omgekeerd vinden de plattelandskunstenaars, die de galeries niet kennen, nieuwe uitdrukkingswijzen die dicht bij de hedendaagse tendensen staan. De kunst in Mozambique pronkt niet met intellectuele theorieën, het is vooral een confrontatie met de realiteit waarin de kunstenaars op een steeds zelfverzekerdere manier spotten met de mondialisering door hun visie op te leggen.
Reinata Sadimba  

Titos

gerealiseerd met de steun van de de Brussel Stad, in samenwerking met de Brusselse schepen van Internationale Solidariteit, het Centro Galego de Bruselas en de ambassade van Mozambique