INFO-MOÇAMBIQUE

Accueil > AGIR > Noodhulp aan Mozambique

Noodhulp aan Mozambique

samedi 12 juillet 2003

Op voorstel van Vlaams minister van Buitenlands Beleid, Patricia CEYSENS, keurde de Vlaamse regering een subsidie van 357.459 euro goed voor voedselhulp aan het noodlijdende Mozambique.

Op 16 december 2002 lanceerde het World Food Programme(WFP) de Africa Hunger Alert-campagne om 38 miljoen
mensen te redden die bedreigd zijn met de hongerdood. De Verenigde Naties bevestigen dat de toestand in Mozambique erger is dan verwacht. 1,4 miljoen mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. Bovendien heeft de bevolking in het noorden van het land te kampen met een cholera- epidemie. Daarbovenop werd in maart van dit jaar Mozambique opnieuw zwaar getroffen door de cyclonen Japhet en Delphina. De moeizaam aangeplante gewassen werden volledig vernietigd.

De vzw Rode Kruis-Vlaanderen Internationaal krijgt nu een susidie om, eerst en vooral, bij te dragen aan de voedselzekerheid van de meest kwetsbare bevolkings- groepen. De hulp wordt geconcentreerd in twaalf zwaar getroffen districten in de provincies Tete, Sofala, Manica, Inhambane, Gaza en Maputo. Het project wil daarnaast ook de ernstige ondervoeding aanpakken door het bieden van voedselhulp, het verbeteren van de toegang tot drinkbaar water en het installeren van sanitaire voorzieningen. Verder wil het project de cyclus van mislukte oogsten doorbreken door opleiding en vorming. Ten slotte omvat het project het verlenen van informatie rond de meest voorkomende ziektes, zoals malaria, cholera, diarree en HIV/AIDS.


persinfo : Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens - tel. 02 553 12 39
e-mail : lorin.parys@vlaanderen.be


source : Vlaanderen General List